Älä mokaa työhaastattelussa!

Työhaastattelu on jännittävä tilanne. Kyseessä on kuitenkin tulevaisuuteen mahdollisesti merkittävästikin vaikuttava hetki, jonka jokainen haluaa saattaa kunnialla läpi. Työhaastatteluun mennessä, meistä jokainen tietää perusasiat, joita ei kannata tehdä. Purkan jauhaminen siinä toivossa, että se peittäisi edellisen, pitkäksi venyneen illan tuoksut ja epäsiisti ulkoasu ei hurmaa haastattelijaa. Myöskään veltto kättely, hermostuneisuus tai silmiin katsomisen välttely ei luo kovin hyvää kuvaa hakijasta. Näiden perusasioiden lisäksi, halusimme antaa muutaman vinkin, mihin me täällä pöydän toisella puolella, haastattelijan roolissa, kiinnitämme huomiota ja mihin juuri sinun tulee kiinnittää huomiota.

Myöhästyt

Myöhästyminen on ehkäpä suurin mokasi, jonka voit tehdä. Se osoittaa arvostuksen puutetta niin haastattelijaa, kuin koko työpaikkaa kohtaan. Usein rekrytoinninammattilaiset keskittävät haastattelut kokonaisen päivän/päivien ajaksi ja yhdelle haastateltavalle on varattu tietty aika. Vaikka aikataulussa onkin liikkumavaraa, myöhästyminen on auttamattomasti pois rekrytoijan ja haastateltavan yhteisestä ajasta. Eli, jos haluat antaa itsestäsi hyvän ensivaikutelman, ole ajoissa – aina.

Kritisoit

Vaikka nykyinen työnantajasi olisi kuinka kamala, älä ikinä, siis koskaan, kritisoi nykyistä työnantajaasi tai ylipäätänsä ketään. Mikäli haet samasta kaupungista työpaikkaa, voi olla, että haastattelija ja nykyinen työnantajasi tuntevat toisensa ja siinäpä olet sitten hypännyt sellaiseen suohon, että sieltä ei hevin nousta. Haastattelija voi myös miettiä, mitä sanottavaa sinulla on heidän yrityksestään tulevaisuudessa. Mikäli sinulta kysytään, miksi haet tätä työpaikkaa tai onko kenties nykyisessä työssäsi jotain epäkohtia, jonka vuoksi haet töitä, keskity kertomaan esimerkiksi, kuinka nykyinen työ ei ole sinulle riittävän haastava vaan haluat kehittää itseäsi ja tämä kyseinen työ on juuri sellainen mahdollisuus, jonka koet omaksesi.

Olet liian itsevarma

Työhaastattelussa sopivasti nöyrällä asenteella pääsee pitkälle. Rekrytoija haluaa kuulla saavutuksistasi ja menestyksestäsi, mutta liikaa kerskailemalla annat itsestäsi helposti ylimielisen kuvan. Ylimielisistä kun herkästi ajatellaan, että he eivät halua kehittää itseään, koska he kokevat olevansa jo valmiita. Persoonallasi on paljon merkitystä, joten kerro itsestäsi esimerkkien avulla ja anna sanoistasi huokua positiivisuus. Terve itsevarmuus on hyvästä ja omista saavutuksista tulee olla ylpeä, mutta jätä liika rehentely muille.

Olet hermostunut

Haastattelutilanne saattaa tuntua melko kuumottavalta, varsinkin, jos on luontaisesti kova jännittämään. Kädet hikoavat ja tuntuu, että penkillä on vaikea pysyä paikallaan. Heiluttelemalla jalkoja, näpräämällä hihansuiden nappeja, naputtelemalla sormia pöydän kantta vasten tai vilkuilemalla puhelinta, voi haastattelija saada sinusta rauhattoman kuvan. Toki tällaisessa tilanteessa myös haastattelijalla on tärkeä rooli. Rekrytoijan tulee tehdä haastattelutilanteesta molemmille miellyttävä kokemus. Rekrytoijan tulee osoittaa empatiaa ja ohjata jännittävää haastattelutilannetta niin, että haastateltava tuntee olonsa tervetulleeksi. Kannattaakin ajatella tilannetta haastattelijan näkökulmasta – pöydän takana istuu ihminen, joka on mahdollisesti valmis palkkaamaan sinut. Joten eipä hätää! Sinun osaamisesta ollaan kiinnostuneita, joten sinähän työhaastattelutilanteessa olet niskan päällä. Hengitä siis syvään ja ole oma, aito itsesi. Sillä pääset pitkälle.

Olet epävarma

Epävarmuuden saat selätettyä valmistautumalla hyvin haastattelutilanteeseen. Ota selvää organisaatiosta: mitä he tekevät, mitkä ovat heidän arvot ja millainen yrityskulttuuri heillä vallitsee. Mieti myös tarkkaan työpaikkailmoituksessa esitettyjä asioita ja paina mieleen, mitä tehtävä vaatii ja kuinka osaamisesi vastaa sinulta odotettuja asioita. Myös kehonkielellä on paljon merkitystä. Katso haastattelijaa silmiin, näin annat itsestäsi avoimen ja myös itsevarman kuvan. Mikäli joudut odottamaan haastattelun aloitusta, älä kävele ympyrää tai mikä kamalinta, ravaa tupakalla. Ole kärsivällinen ja anna itsevarmuutesi huokua sinusta rennon käytöksesi kautta.

Ei kysyttävää

Auts. Aina on jotain kysyttävää. Jos ei ole, niin silloin sinua ei kiinnosta koko työpaikka tai organisaatio, johon olet hakemassa. Voit esimerkiksi esittää kysymyksiä jo haastattelun aikana sopivien aiheiden kohdalla. Kun sinulle esitetään tämä klassinen ”Onko sinulla jotain kysyttävää?” voit todeta, että kysyinkin jo haastattelun aikana minua askarruttavia kysymyksiä, mutta jäin vielä miettimään tätä. Älä kysy itsestäänselvyyksiä vaan mieti kysymys, jonka avulla jäät mieleen. Osoita mielenkiintosi yritystä sekä rekrytoijaa kohtaan kysymällä esimerkiksi työnantajamielikuvasta tai mitä mieltä haastattelija itse on omista saavutuksistaan kyseisessä työpaikassa. Näin saat arvokasta tietoa kyseisestä työpaikasta sekä työilmapiiristä!

Muistutamme, että nämä ovat meidän mielipiteitämme ja työssämme esiin nousseita ”mokia”. Uskomme kuitenkin, että näitä vinkkejä hyödyntämällä pääset pitkälle rekrytointiprosessissa ja nappaat itsellesi unelmiesi työpaikan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.