Asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä – byrokratiako työttömyyden suurin syy?

hands-731265_640

Silmiini osui Kauppalehden artikkeli, joka käsitteli byrokratiaa sekä työttömyyttä. Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas sanoi ääneen sen, mitä olen monesti itsekin ajatellut – suurin syyllinen nykyiseen työlllisyystilanteeseen on suomalainen byrokratia. Luin juttua silmät pyöreinä ja ajatukset sinkoilivat päässäni. Kerrankin joku uskaltaa sanoa ääneen tämän ehkä hieman jopa tulenaran asian.

Erityisen byrokraattinen on Suokkaan mukaan työttömyysturvajärjestelmä, joka hänen mukaansa pakottaa rakennusalan väkeä pois töistä.

Tämän lauseen voin itse allekirjoittaa täysin. Löydän itseni nykyään liian usein tilanteesta, jossa työtön työnhakija olisi sopiva tarjottuun työhön, mutta hän ei ota paikkaa vastaan, koska pelkää joutuvansa keskelle paperisotaa. Ei siis kannata ottaa lyhyempiä työkeikkoja vastaan, että ei joudu sovittelun piiriin. Ymmärrän tämän täysin työnhakijan puolelta, enhän itsekään osaisi laskea miten muutaman päivän tai viikon palkka vaikuttaisi työttömyyskorvaukseen, tuskin osaa moni muukaan. Ymmärrän, että asiat eivät ole näin mustavalkoisia, mutta eläminen epätietoisuuden keskellä varsinkin taloudellisesti tiukassa tilanteessa ei varmasti ole herkkua kenellekään. Töihin lähteminen on siis nykyään tehty todella vaikeaksi.

”Surullisen paljon on tullut viime vuosina ja vuosikymmeninä tekijöitä, jotka vaikeuttaa ihmisten töihin menoa”.

Tiedän ehkä sohaisevani ampiaispesää, mutta miksi näistä asioista ei voisi puhua niiden oikeilla nimillä? Tämä on meidän alallamme arkipäivää – teemme oikeasti todella paljon töitä sen eteen, että löydämme hyviä työntekijöitä, jotka haluaisimme työllistää eripituisiin työsuhteisiin. Hyvistä työntekijöistä on pula ja mielenkiinnolla jäämme odottamaan, miten työttömyysturvan tuleva uudistus helpottaa tätä asiaa vai helpottaako…?

Mitä ajatuksia tämä herättää?

Noora Svärd toimistopäällikkö
Noora Svärd
toimistopäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.