Näin onnistut videohaastattelussa – 5 vinkkiä

Videohaastattelut ovat varsin normalisoitunut käytäntö rekrytointiprosessissa. Viime viikkojen aikana yhteydenpidosta erilaisten videosovellusten kautta, on tullut uusi normaali. Rekrytoinnissa haastattelu videon kautta säästää sekä rekrytoijan, että haastateltavan aikaa ja tekee koko prosessista tehokkaamman, koska työhaastattelu ei ole enää aikaan tai paikkaan sidottu. Päätimme koota tähän ajankohtaiseen aiheeseen liittyen, muutaman vinkin! Voit hyödyntää alla olevia vinkkejä sekä vastausvideoiden tekemiseen, mutta myös reaaliaikaiseen videohaastatteluun.

Mikäli jännität videolle puhumista, nappaa tästä itsellesi vinkit, kuinka varmasti onnistut videohaastattelussa.

1. Suunnittele

Usein videohaastatteluissa hakijalla on mahdollisuus tehdä muutaman minuutin mittainen esittelyvideo itsestään, johon hakija saa valmiit kysymykset, sekä videon suosituspituuden. Suosituspituutta kannattaa noudattaa, koska se kertoo sinulle suoraan, minkä mittainen vastaus on sopiva. Jos vastauksesi on lyhyempi, se viestii mahdollisesti siitä, että et keksinyt riittävästi sisältöä. Jos vastaus on taas suositusaikaa pidempi, kertoo se mahdollisesti siitä, että et osaa tiivistää vastauksiasi. Mieti siis vastauksiesi sisältö tarkkaan ja harjoittele niitä valmiiksi. Voit tehdä itsellesi selkeän listan ranskalaisilla viivoilla, johon sinun on helppo palata.

Mikäli kyseessä on reaaliaikainen videohaastattelu, valmistaudu siihen kuten normaaliinkin työhaastatteluun. Käy läpi työpaikkailmoitus sekä perustiedot yrityksestä ja pohdi sekä kirjoita vastauksiasi valmiiksi. Pidä nämä tukiaineistot helposti saatavilla. Mikäli teet videohaastattelun tietokoneellasi, voit aukaista tukiaineiston tekstinkäsittelyohjelmaan tietokoneen työpöydälle, josta näet sen samalla, kun puhut kameralle.

PROTIP!

Mikäli teet videohaastattelun tietokoneellasi, voit aukaista tukiaineiston tekstinkäsittelyohjelmaan tietokoneen työpöydälle, josta näet sen samalla, kun puhut kameralle.

2. Tekniikka

Ennen kuin aloitat kuvaamaan/reaaliaikainen videohaastattelu alkaa, tarkista, että tekniikka toimii. Onko mikrofonin äänen voimakkuus riittävä, entä mitä kameralta näkyy? Siivoa tausta ja tarkista, että valo ei tule suoraan takaasi. Jos tila on pimeä, valaise se. Säädä tietokoneen ruutu tai puhelimesi niin, että kamera olisi noin kasvojesi korkeudella. Nauhoita testipätkä ja kuuntele sekä katso se. Tarkista myös, että nettiyhteytesi toimii hyvin!

3. Ensivaikutelma

Suhtaudu videohaastatteluun samalla tavoin, kuin aitoon, fyysiseen työhaastatteluun. Kiinnitä huomiota olemukseesi, pukeutumiseesi ja mikä tärkeintä, hymyysi! Ole positiivinen ja ota rennosti, pyri mahdollisimman luonnolliseen vaikutelmaan. Kiinnitä huomiota, millaista henkilöä yritys hakee. Videohaastattelut ovat yleensä tiiviitä ja niissä harvoin käydään alkuun pitkiä keskusteluja säästä tai muustakaan ”ajankohtaisesta aiheesta”.

Mieti valmiiksi, kuinka kerrot itsestäsi lyhyesti ja tuot ne parhaat ominaisuutesi napakasti esiin. Työhaastattelu on tilanne, jossa myyt osaamisesi rekrytoijalle, joten ole johdonmukainen ja mikä tärkeintä, kuuntele intensiivisesti. Mikäli tehtävä vaatii esiintymistaitoja, nyt on oiva hetki vakuuttaa rekrytoija! Näytä, että nautit haastattelutilanteesta!

PROTIP!

Työhaastattelu on tilanne, jossa myyt osaamisesi rekrytoijalle, joten ole johdonmukainen ja mikä tärkeintä, kuuntele intensiivisesti. Mikäli tehtävä vaatii esiintymistaitoja, nyt on oiva hetki vakuuttaa rekrytoija!

4. Kuvaa

Mikäli videohaastattelussa voit videoida vastauksesi useaan kertaan, aloita rohkeasti kuvaaminen. Älä jännitä mokaamista, koska voit aina kuvata vastauksesi uudestaan. Älä myöskään ole liian kriittinen itseäsi kohtaan. Usein tilanne saattaa olla stressaava ja se väsyttää. Älä siis käytä liikaa aikaa vastauksiesi hiomiseen – paras vastaus syntyy viiden ensimmäisen videon aikana. Vastausvideoiden ei tarvitse olla täydellisiä, koska eihän meistä kukaan ole!

PROTIP!

Älä käytä liikaa aikaa vastauksiesi hiomiseen – paras vastaus syntyy viiden ensimmäisen videon aikana.

5. Jätä hyvä vaikutelma

Mieti valmiiksi, kuinka lopetat haastattelutilanteen. Ole positiivinen, kiitä haastattelusta ja siihen käytetystä ajasta! Varsinkin tällaisena poikkeusaikana on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että työhaastattelu oli ylipäätänsä mahdollista järjestää ja kiittää siitä.

Tsemppiä videohaastatteluihin!

Muistathan katsoa avoinna olevat työpaikkamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.