Näin valmistaudut työhaastattelun kinkkisimpiin kysymyksiin!

Työmarkkinoilla käy kova kuhina ja kilpailu on kovaa osaajien keskuudessa. Haastattelijat kuulevat päivittäin yleisimpiä latteuksia, joten välillä voi olla vaikeaa erottautua pätevien hakijoiden joukosta. Kuinka sinun tulisi valmistautua työpaikkahaastattelujen kiperiin kysymyksiin? Nappaa tästä itsellesi muutama vinkki!

Missä näet itsesi tulevaisuudessa/viiden vuoden kuluttua?

Työnantajat toivovat löytävänsä motivoituneita ja pitkäaikaisia työntekijöitä. Kysymyksen avulla halutaan selvittää, kuinka kunnianhimoinen työnhakija on ja kuinka realistisia hänen uratavoitteensa ovat. Mikäli haluat hurmata mahdollisen tulevan työnantajasi ja todella tiedät, että kyseinen työ on unelmaduunisi, kannattaa vastaus muotoilla nämä seikat silmällä pitäen. Palaa ajassa taaksepäin ja kerro, missä olit viisi vuotta sitten. Anna haastattelijalle konkreettinen esimerkki siitä, mitä olet saanut viidessä vuodessa jo aikaan. Onko historiassasi kenties pidempiä työsuhteita tai onnistumisia, joita olet aikaisemmin lähtenyt tavoittelemaan? Kerro niistä ja palaa sitten kysymykseen tämän pohjalta. Voit esimerkiksi kertoa, että ”En voinut tuolloin kuvitellakaan, missä olen viiden vuoden kuluttua, koska elämää on melko hankala suunnitella etukäteen, mutta olen kunnianhimoinen ja haluan sitoutua tähän tehtävään. Toivon, että minulla on viiden vuoden kuluttua enemmän vastuuta ja olen tavoittanut itselleni asetut uratavoitteet ja vielä parempi, mikäli tämä tapahtuu teidän palveluksessanne.”

Miksi meidän tulisi palkata juuri sinut?

Kysymys saattaa tulla yllättäen ja olla jopa hieman hyökkäävä. No niin, hengitä syvään ja älä häkelly. Haastattelija on jo tutustunut hakemukseesi ja CV:si, joten kerro itsestäsi jotain uutta. Mieti valmiiksi esimerkiksi tehtävään vaadittuja ominaisuuksia ja kuinka osaamisesi vastaa niitä. Esitä myös kysymyksiä, jotta saisit syvemmän näkemyksen tehtävänkuvasta. Yleensä työpaikkailmoituksessa ei mennä yksityiskohtiin, joten tämä on hyvä tilaisuus esittää tarkentavia kysymyksiä. Mieti, mitä lisäarvoa osaamisesi toisi yritykselle ja voit tuoda esiin myös jonkin yllättävän vahvuuden, jota ei ole mainittu ilmoituksessa. Muista myös tutustua yritykseen, sen arvoihin, kulttuuriin ja liiketoimintaan. Kerro, että viihtyisit varmasti työpaikassa sen työnantajamielikuvan perusteella. Muista, että sinut on pyydetty haastatteluun, koska sinun osaamisestasi ollaan kiinnostuneita. Tärkeää on siis luottaa itseesi ja osaamiseesi! Painota sitä, mitä lisäarvoa osaamisesi toisi, jotta yritys pääsisi sille asetettuihin tavoitteisiin.

Mitkä ovat heikkoutesi?

Tämä kysymys on kiperä, koska siihen on helppo vastata kliseisesti. Kysymyksen tarkoitus on saada työnhakijasta kokonaiskuva, ei keskittyä negatiivisiin seikkoihin. Mieti siis itsestäsi kehityskelpoisia heikkouksia, eihän meistä kukaan ole koskaan valmis, eikö totta? Jos et kykene vastaamaan kysymykseen, työnantaja saa helposti sellaisen kuvan, että et ole mahdollisesti halukas kehittämään itseäsi tai olet valmistautunut heikosti työhaastatteluun. Mieti siis aito heikkoutesi, joka ei suoranaisesti haittaa hakemaasi työtehtävää. Voit esimerkiksi kertoa, että pureudut työtehtäviin tai projekteihin liian innokkaasti ja pyrit huomaamattasi haalimaan itsellesi liikaa tekemistä. Olet kuitenkin huomannut, että tämä haittaa työnlaatua ja sen vuoksi olet opetellut delegoimaan asioita muille ja järkeistämään ajankäyttöäsi. Kerro siis konkreettinen esimerkki siitä, kuinka olet pyrkinyt kehittämään itseäsi ja osaamistasi.

Mitkä ovat vahvuutesi?

Mieti, mitä työpaikkailmoituksessa sinulta toivottiin ja muokkaa vahvuutesi vastaamaan näitä toiveita. Ilmoituksessa on varmasti käyty läpi vastuualueet ja taidot, joita sinulta toivotaan. Mikäli pystyt ruksimaan juuri nämä taidot, esitä ne vahvuuksinasi. Esitä konkreettisia esimerkkejä ja jätä luonteenpiirteiden esittely ”Kerro itsestäsi?” –kysymyksen vastaamiseen.

Kerro jotain itsestäsi?

Tämä kysymys esitetään sadan prosentin varmuudella ja yleensä se on haastattelun avauskysymys. Kysymys kuulostaa helpolta, mutta se voi hämätä sinua helposti laajuudellaan. Sen tarkoituksena ei ole avata haastattelijalle koko elämänhistoriaasi ensimmäisestä neuvolakäynnistä aina haastatteluaamun aamupalaasi asti. Haastattelijaa kiinnostaa sinun lähihistoriasi, joten aloita nykyhetkestä. Kerro, mitä teet nykyään ja siirry siitä aikaisempaan työkokemukseesi. Kuten aikaisemmin olemme jo todenneet, hän on tutustunut hakemukseesi ja ansioluetteloosi, joten nyt on tärkeää keskittyä ihan muihin, juuri hakemaasi työpaikkaan liittyviin asioihin. Kerro, mitkä ominaisuutesi ja hallitsemasi asiat, joita olet saavuttanut työkokemuksesi avulla, hyödyttävät yritystä. Tässä on myös hyvä paikka kertoa luonteenpiirteistäsi ja tuoda persoonallisuuttasi esiin kertomalla, kuinka vietät vapaa-aikaasi ja mistä asioita olet kiinnostunut.

Toivottavasti vinkkimme auttavat sinua työnhaussa!

Onko uuden työn hakeminen sinulle ajankohtaista? Täältä voit katsoa avoinna olevat työpaikkamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.