Näin valmistaudut videohaastatteluun!

Kesätyöhakujen ensimmäiset haastattelukierrokset pyörivät jo kovaa vauhtia! Niissä ja muissakin rekrytoinneissa yleistyneenä käytäntönä videohaastattelut kasvattavat suosiotaan hurjaa vauhtia.  Ne toimivat ensimmäisenä haastatteluvaiheena ja näppäränä lisänä kirjallisen hakemuksen jälkeen, ja mahdollistavat useammalle hakijalle itsensä esittelyn paremmin. Suuren hakijamassan käsittelyssä ne antavat valtavan avun määrän käsittelemiseen ja timanttien löytämiseen. Videohaastattelun tarkoituksena on tutustua enemmän hakijan persoonaan ja siihen, millainen tyyppi on kyseessä. Useampi hakija pääsee siis esittelemään itsensä, ja rekrytoija taas pääsee tutustumaan isompaan joukkoon potentiaalisia henkilöitä. Kaikki siis voittavat!

Videohaastattelu voi kuitenkin tuottaa hankaluuksia: miten tähän oikein valmistautuu ja kun ei se kamerallekaan puhuminen ole niin helppoa. On vaikeaa kuvitella puhuvansa toiselle henkilölle, kun todellisuudessa istuu yksin huoneessa ja tuijottaa kameraan. Tuntuu varmasti oudolta, mutta harjoittelemalla siitä tulee luontevampaa.

Lukaise alta vinkit ja loista seuraavassa haastattelussasi!

Harjoittele, mitä haluat sanoa. Tee muistiinpanot ja kirjoita ylös asioita, jotka haluat tuoda esille. Käy läpi kirjoittamasi asiat ääneen moneen kertaan ja harjoittele niitä, jotta osaat kertoa ne luontevasti ilman paperiin katsomista. Kiinnitä huomiota siihen, että kerrot asiat selkeästi ja ytimekkäästi, ja vältä turhia täytesanoja. Kerro rehellisesti ja itsellesi luontevalla tavalla omat vastaukseni, liika teennäisyys tai suoraan paperilta lukeminen näkyy helposti läpi.

Vastaa siihen, mitä kysytään. Kuuntele tarkasti mitä rekrytoija kysyy ja vastaa oikeisiin asioihin. Aiheen vierestä vastaaminen ei anna hyvää vaikutelmaa tai kerro sinusta sitä, mitä rekrytoija nimenomaan haluaa tietää.

Käytä aikaa. Harjoittele kuvaamalla videoita vaikka omalla puhelimellasi. Mieti, mihin asioihin tulisi kiinnittää vielä huomiota, mitä kannattaisi tehdä toisin ja mitkä asiat mielestäsi toimivat hyvin. Kirjoita haastattelijan kysymykset ylös ja mietin ajan kanssa, mitä haluat vastata niihin. Treenaa tekemiäsi muistiinpanoja ja mieti oikeasti, miten sanot asiat.

Pysy annetussa ohjeajassa. Pidä kiinni rekrytoijan toiveesta videosi kestoa kohtaan. Mikäli pyydetään minuutin mittaista pätkää, pysy siinä.

Muista ilmeet ja eleet, vaikka jutteletkin yksin. Ne elävöittävät videota ja tuovat siihen vuorovaikutteisuutta lisää. Vastapuolen on mukavampi katsoa videota, johon on tuotu mukaan persoonaa ja eleitä. Pidä katsekontakti kameraan niin kuin pitäisit normaalistikin keskustelukumppaniisi, mutta sitä ei tarvitse tuijottaa koko ajan. Hymyllä ja iloisella asenteella annat itsestäsi positiivisen kuvan.

Huomioi ympäristö. Varmista, että kuvauspaikkasi on hyvässä valossa ja siisti. Kannattaa erityisesti huomioida se, että valo tulee ylhäältä tai edestäsi, eikä takaa, jotta kuva on laadukas. Neutraali tausta on paras vaihtoehto. Valitse yllesi siistit vaatteet, joilla voisit muutenkin mennä haastatteluun. Ole rauhallisessa ja hiljaisessa ympäristössä, etteivät ylimääräiset äänet pilaa videoitasi. Katso vielä jälkikäteen tekemäsi videot, ja varmista, että ääni ja kuva pysyvät laadukkaina koko ajan, eikä mukaan ole päätynyt mitään ylimääräistä häiriötekijää.

Rentoudu ja ole oma itsesi. Muista ylläolevat vinkit, mutta anna persoonasi paistaa! Puhu rennosti ja omalla tyylilläsi, tarkoituksena on nimenomaan tutustua persoonaan. Liika jännitys syö suoritusta, joten ole rauhallinen ja rennosti, ja vastaa kysymyksiin juuri omana itsenäsi. Älä stressaa liikaa, vaan ole oma itsesi, sillä pääsee pitkälle.

Muistathan, että meidän kauttamme työllistyy vuosittain satoja työntekijöitä! Haemme tälläkin hetkellä kesätyöntekijöitä useisiin eri tehtäviin. Voit katsoa avoinna olevat työpaikkamme täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.