Vinkkejä oman urapolun valitsemiseen

Minkä urapolun valitsen? Kysymys, joka kulkee varmasti mukanamme koko elämämme ajan. Jokaisessa elämänvaiheessa ura nousee jollain tavoin ajankohtaiseksi. Mietimme, mihin ammattiin haluamme valmistua, mitä kursseja valitsemme tai millaisia töitä etsimme. Kouluttautuminen uudelle alalle aikuisiällä on nykyään normaalia ja työpaikkaa vaihdetaan rohkeammin. Oman urapolun valitseminen saattaa olla hieman hankalaa omasta elämän tilanteesta riippuen.

Tässä muutama vinkki oman urapolun hahmottamiseksi.

Mieti, mistä pidät eniten nykyisessä työssäsi tai opinnoissasi. Oletko koskaan ajatellut, että olet valinnut tiedostamattasi oman kiinnostuksen kohteesi ja urapolkusi alun? Mieti siis, mikä osa työssäsi tai opinnoissasi on mieluisin tai mikä osaamisesi nousee selkeästi vahvuudeksesi. Onko se esimerkiksi taidot, joissa korostuu tekninen, strateginen tai luova osaaminen? Kun löydät sen sinua ajavan voiman, helpottaa se oman urapolun hahmottamisessa. Sen avulla tunnistat ne asiat, joiden parissa haluat työskennellä ja jonka parissa voit myös hyödyntää osaamistasi.

Jokaisella uralla on jokin lähtökohta ja oman urapolun luominen täytyy aloittaa jostain. Mieti omia lähtökohtiasi ja sitä, mitä olet jo saavuttanut. Mitä se on vaatinut, että olet tässä vaiheessa työelämässäsi tai opiskeluissasi? Sen jälkeen hahmottele seuraava päämääräsi ja se, mitä sen saavuttaminen vaatii. Tarvitsetko lisää työkokemusta tai kenties koulutusta?

Tämä liittyy hieman edelliseen vinkkiin. Voisitko itse vaikuttaa urapolkuusi luomalla itsellesi työpaikan? Yrittäjyys tai freelancerina toimiminen antaa sinulle vapauden päättää urastasi ja siitä, millaiseksi haluat luoda sen. Itsekseen työskentelyssä on puolensa, mutta se ei sovi kaikille. Mieti siis, oletko valmis työskentelemään yksin, ilman työkavereiden tai pomon päivittäistä tukea ja oletko myös valmis mahdollisiin epäsäännöllisiin tuloihin. Tämän kaiken vastapainona saat täyden vastuun omasta työstäsi, ideoistasi, innovaatioistasi sekä mikä parasta, tuloistasi.

Mikä on sinulle tärkeintä: raha, intohimo vai mukavuus? Harvat urapolut johtavat tähän kaikkeen. Jos haluat tehdä tulosta, tarkoittaa se mahdollisesti pitkiä päiviä. Tämä saattaa aiheuttaa epätasapainoa työ- ja yksityiselämän välillä. Jos haluat tehdä sitä, mitä oikeasti rakastat, saatat joutua tyytymään pienempiin tuloihin ja sen myötä erilaisiin kompromisseihin. Jos haet vain mukavuutta ja työ on sinulle vain ansainta tapa, se saattaa vaikuttaa yleiseen tyytyväisyyteesi. Unelmia pitää olla ja on mahdollista, että urapolkusi tulee viemään sinut sellaiseen päämäärään, joka täyttää nämä kaikki seikat.

Yksi tärkeä asia, joka kannattaa myös huomioida, on työelämän murros. Saman työnantajan palveluksessa pysyminen hamaan loppuun saakka on hieman jopa vanhanaikainen ajattelumalli. Monien työura koostuu useasta osasta, joka muokkaantuu elämäntilanteiden mukaan. Koskaan ei siis ole liian myöhäistä kokeilla jotain uutta ja hyppääminen uusille poluille ei tarkoita ikuista sitoutumista.

Mikäli olet valmis käyttämään aikaa ja vaivaa tavoitteidesi saavuttamiseksi sekä keskittymällä edellä mainittuihin seikkoihin, tulet varmasti löytämään itsellesi sopivan keinon oman urapolkusi hahmottamisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.