Vinkkejä rekrytointiin – kiinnitä näihin asioihin huomiota, kun rekrytoit

Kun sopivaa työntekijää etsitään, on tärkeää määritellä työtehtävä ja profiloida etsityn henkilön osaaminen juurikin tätä nimenomaista tehtävää ajatellen. Olemme kirjoittaneet aikaisemmin ihannetyönhakijan profiloinnista. Vaikka profilointi olisikin tehty huolellisesti, kuinka tunnistat hakijoiden joukosta ”sen oikean”? Kaikista parhaimman osaajan löytyminen ei välttämättä ole helppoa, vaan se vie aikaa ja vaatii usein monta haastattelukierrosta. Onneksi on olemassa monta tapaa tunnistaa, onko ehdokas yrityksellesi sopiva vai ei.

Aloita puhelinhaastattelusta

Puhelinhaastattelun avulla kartoitat ensinäkin sen seikan, onko työnhakija edelleen kiinnostunut kyseisestä tehtävästä. Näin säästät molempien aikaa. Mikäli työnhakija on edelleen hakemassa työpaikkaa, keskity puhelinkeskustelussa työnhakijan taitoihin, vastuisiin ja työhistoriaan sekä kysy, millaista yrityskulttuuria hän arvostaa. Kysymällä kyseiset asiat jo ennen varsinaista haastattelua, voit haastattelutilanteessa keskittyä syventäviin kysymyksiin.

Varaa rekrytointiprosessiin aikaa

Älä kiirehdi päätöksenteossa, vaan varaa koko prosessiin riittävästi aikaa. Mikäli et ole täysin varma työntekijän pätevyydestä, voit myös käyttää henkilöstövuokrausta, jolloin työnantajavastuu on henkilöstöpalveluja tarjoavalla yrityksellä.

Tutustu työnhakijaan

Esittämällä sopivan uteliaita kysymyksiä työnhakijalta, pystyt kartoittamaan paremmin hänen odotuksiaan ja kuinka hän sopisi kyseiseen tehtävään. Heijasta hänen osaamistaan johonkin tiettyyn tilanteeseen, joka saattaisi tapahtua oikeasti. Kysy hänen menestyksestään ja milloin hän koki epäonnistuneensa. Haasteita kohdannut hakija on luultavasti nopea sopeutumaan muuttuvaan työympäristöön. Tällaisten kysymysten avulla kartoitat työnhakijan kehittymismahdollisuuksia.

Esitä myös kysymyksiä, jotka auttavat sinua tutustumaan hänen persoonallisuuteensa paremmin. Mieti sellaisia kysymyksiä, jotka eivät välttämättä liity itse työtehtävään millään tavalla, vaan joita voisit kysyä henkilöltä, johon tutustut työn ulkopuolella. Kysy, millaiset asiat ovat hänelle tärkeitä, myös harrastukset kertovat ihmisestä paljon. Muista, että persoonallisuus kertoo paljon työntekijän suhtautumisesta työntekoon. Yleisesti positiivisesti työhön suhtautuvat henkilöt ovat luovempia sekä tuottavampia.

Kuuntele hakijan kysymyksiä

Anna työnhakijan esittää kysymyksiä. Mikäli hän on valmistautunut esittämään kysymyksiä, jotka saavat sinut ajattelemaan, kertoo se hänen mielenkiinnostaan kyseistä tehtävää kohtaan. Myös kysymysten luonne kertoo siitä, millaisesta henkilöstä on kyse.

”Testaa” työnhakijaa

Yksi tapa nähdä työnhakijan sopivuuden avoinna olevaan tehtävään on antaa hänelle jokin tehtävä tai ongelma ratkaistavaksi. Voit myös esittää jonkin oikeasti käynnissä olevan tai keksityn projektin ja kysyä, kuinka hän lähtisi vetämään kyseistä hanketta. Tietyissä työtehtävissä myös työnäytteiden tai portfolion pyytäminen on toimiva tapa, ne antavat työntekijän osaamisesta hyvän kuvan.

Tarkastele myös hakijan työhistoriaa, onko hän ollut johtamassa tiimiä vai ollut osa sitä? Kysy, millainen tiimipelaaja hän on. Työnhakijan tulee myös viihtyä uudessa mahdollisessa työpaikassa, joten voit käydä näyttämässä hänelle työympäristöä sekä seurata hänen reaktiotaan, kun hän tapaa mahdollisia kollegoitaan. Näin pystyt myös kartoittamaan, kuinka hän tulee toimeen uusien ihmisten kanssa ja millaiset vuorovaikutustaidot hän omaa.

Suhtaudu rekrytointiin tulevaisuutta ajatellen

Rekrytointiin kannattaa suhtautua kauaskatsoisesti. Potentiaalisia työnhakijoita kannattaa kartoittaa jo ennen, kuin varsinainen tarve ilmenee. Sen vuoksi hakijoiden riittävä tuntemus on tärkeää, että voit samalla kartoittaa, voisiko heillä olla osaamista myös johonkin muuhun, mahdollisesti tulevaisuudessa aukeavaan tehtävään.

Oikean osaajan löytyminen voi osoittautua haasteelliseksi. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan siinä vaiheessa, kun palkattu osaaja näyttää arvonsa. Mikäli tarvitset apua rekrytoinnissa tai vaikka henkilöprofiloinnissa, voit ottaa meihin yhteyttä täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.