”Liitä hakemukseesi CV” – 6 vinkkiä, miten erotut ansioluetteloiden mustavalkoisesta massasta?

doors-1690423_1920

 

Liitä hakemukseesi CV. Näin pyydetään tekemään miltei kaikissa työpaikkailmoituksissa. Itse työpaikkahakemuksessa kerrot tarkemmin, miksi haet työtä ja miksi juuri sinut pitäisi valita kyseiseen tehtävään. Vaikka hakemus onkin todella tärkeä, väitän, että CV painii miltei samassa tärkeysluokassa. Rekrytoija silmäilee päivän aikana kymmeniä ja kymmeniä ansioluetteloita läpi. Huomasitko? Silmäilee. Tässä on ydin, johon suosittelen sinun, tulevan CV-nikkarin keskittyvän.

Tässä 6 vinkkiä, voisinko sanoa, jopa täydellisen ansioluettelon laatimiseen.

Selkeys

Pidä CV selkeänä, helposti silmäiltävänä. Tämä on vinkki numero yksi ja ehkä vinkeistä tärkein. Jäsentele, tee selkeitä listoja ja pidä asiat erillään toisistaan selkeillä otsikoilla. Näin silmäily on helpompaa ja rekrytoija pystyy heti paikantamaan kohdan, joka häntä kiinnostaa eniten.

Kuva

Se olisi tosi kiva. Ansioluettelosi, eli sinä ja osaamisesi, saa kasvot. Rekrytoijan työtä helpottaa huomattavasti, kun hän pystyy erottamaan sinut muiden hakijoiden keskeltä.

Visuaalisuus

Tällä vinkillä erotut joukosta. Kun rekrytoija selaa kymmeniä samannäköisiä ansioluetteloita läpi, huolellisesti mietitty ja visuaalisesti erilainen CV pomppaa suorastaan silmille – mielenkiinnon herääminen on taattu. Selaa esimerkiksi Pinterestistä CV-malleja läpi (taidokkaammat tekee CV:n Pinterestiin, vau!) tai hae inspiraatiota Googlen kuvahaun kautta. Visuaalisesti kaunis CV ei ole värikimara, vaan selkeä, mutta jotain muuta kuin mustaa tekstiä valkoisella pohjalla. Tällaisen CV:n toteuttamiseen ei tarvitse olla graafinen suunnittelija, Wordilla pääset jo alkuun, kunhan käytät hieman mielikuvitusta.

Mielenkiintoinen aloitus

Aloita kertomalla itsestäsi. Älä jaarittele ja kerro koko elämäntarinaasi, kuinka nuorena olit lapsenlikkana ja siitä muutaman vuoden päästä ajauduit Norjaan kalastamaan. Ei. Muutama virke, mitä osaat tehdä ja mitä olet tehnyt. Painota asioita, jotka saavat vastapuolen mielenkiinnon heräämään. Myy itsesi rekrytoijalle ensimmäisissä lauseissa.

Työkokemus ja koulutus

Aloita tuoreimmasta työpaikastasi ja kerro lyhyesti mitä teit. Painota asioita, joista on hyötyä kyseistä työpaikkaa ajatellen. Voit myös halutessasi kertoa, miksi kyseinen työsuhde päättyi, sitä kysytään kuitenkin haastattelussa. Ei ole kovinkaan järkevää listata kaikkia kesäapulaishommia tai mainostenjakamista kymmenen vuoden takaa (kuka niiden päivämääriä edes pystyy muistamaan?!?) vaan muodosta niistä yksi kokonaisuus. Mikäli sinulla on aukkoja työkokemuksessasi, kerro miksi. Olet ollut vanhempainvapaalla, opiskellut tai mahdollisesti keskittynyt johonkin ihan muuhun, kuten harrastukseen tai töiden etsimiseen.

Koulutuksesta kerrotaan aina, se on itsestäänselvyys, mutta miksi et hieman syventäisi sitä, mikä sinua kiinnosti eniten tai missä olit erityisen hyvä? Esimerkiksi lopputyönaihe, innostavat projektit ja mahdolliset vaihto-opiskelut kertovat sinusta persoonana jotain rekrytoijalle.

Sitten se kaikki muu osaaminen

Mieti kyseistä työpaikkaa ja sitä, mitä erityisosaamisia sinulla on, jotka tukevat työn menestyksellistä suorittamista. Jos sinulla on vastuutehtäviä, kerro niistä. Jos olet käynyt kursseja, kerro niistä. Kielitaito on myös hyvä mainita, samoin IT-taidot. Toisin sanoen kaikki, mikä kertoo sinusta henkilönä lisää ja paljastaa jotain persoonallisuudestasi, on plussaa. Ajatellaan vaikka henkilöä, joka hakee tuotantolinjastolle kokoonpanotehtäviin. Hän kertoo harrastavansa pienoismallien kasausta – tämä kertoo rekrytoijalle, että hän on tarkka sekä huolellinen. Ymmärsitkö pointin?

Toivon todella, että näillä vinkeillä meidän rekrytoijien työ muuttuu entistä mielenkiintoisemmaksi ja sanoisinko, värikkäämmäksi. Joko sormet syyhyää, että pääset päivittämään CV:si vastaamaan tätä päivää? Sitähän minäkin, anna mennä vaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.