Mihin työnhakija tarvitsee verkostoitumista?

Olen viime aikoina miettinyt verkostoitumista ja sen tärkeyttä. Tähän saakka olen suhtautunut verkostoitumiseen skeptisesti ja pitänyt sitä lähinnä oman ammattitaidon tyrkyttämisenä. Onko verkostoituminen sitten oikeasti selkään taputtelua, käden puristuksia, latteuksia ja käyntikorttien keräämistä laukun pohjalle? Näin minä olen ajatellut, kunnes ymmärsin, mistä oikeasti on kyse.

Sitran teettämän kyselyn mukaan, vain kuusi prosenttia suomalaisista pitää verkostoitumistaitoja vahvuutenaan. Digitalisoitumisen myötä moni työtehtävä korvataan koneilla ja roboteilla, mutta henkilökohtaista kontaktia koneet eivät pysty korvaamaan. Siksi työelämässä vuorovaikutustaidot sekä verkostoituminen onkin tärkeällä sijalla, niiden avulla menestytään.

Suomalainen kulttuuri ei puolla verkostoitumista. Olemmehan hieman anteeksipyyteleviä, huonon itsetunnon omaavia kengän kärkien tujoittelijoita, noin niin kuin karrikoidusti. Yhdysvalloissa meininki on täysin päinvastainen, selkään taputtelijoita riittää. Me suomalaiset pidämme heidän tapaa toimia teennäisenä, mutta onko Suomessa tilanne yhtään sen parempi? Onko täällä kukaan oikeasti kiinnostunut sinusta, osaamisestasi tai tekemisistäsi? Olisiko tässä asia, jossa meidän kaikkien tulisi hieman katsoa peiliin ja muuttaa ajattelutapaamme enemmän henkilökohtaiseen suuntaan. Verkostoituminen ei mielestäni tarkoita uusien ystävyyssuhteiden solmimista vaan yhteisen toimintatavan luomista, joka tähtää yhdessä sovittuun päämäärään.

Mielestäni ainoa asia, joka seisoo oman verkostoitumisen tiellä, on henkilö itse. Se, kuinka muut sinut näkevät, on täysin sinusta itsestäsi kiinni. Mikäli olet anteeksipyytelevä ja et usko omaan tekemiseesi, luotko tällaisella toiminnalla vastapuolelle itsestäsi itsevarman kuvan? Tuskin. Täytyy antaa itsestään jotain, että voi saada jotain ja tässä on mielestäni kaiken ydin. Verkostoituminen on epäitsekästä toimintaa. Olen huomannut omassa työssäni jakavani verkostojani vähän niin kuin huomaamatta. Rekrytointitilanteessa työnhakija saattaa työllistyä aivan toiseen työpaikkaan omien, piilevien taitojensa vuoksi. Koska minulla on verkostot valmiina, pystyn palvelemaan sekä työnhakijaa sekä asiakasyritystä linkittämällä osaamisen haettuun työtehtävään.

Mikäli työpaikan saanti ei nappaa heti ensimmäisellä kerralla, kannattaa työnhakijan olla aktiivinen ja kysyä työnantajalta hänen verkostojaan. Voisiko hänen osaamisestaan hyötyä jokin muu taho? Työnhakijan kannattaa siis hyödyntää työnhakemisen yhteydessä verkostoja sekä rakentaa niitä tavoitteellisesti. Työhakemuksessa kannattaa siis mainita erityisosaaminen, jotta me työnantajat osaamme hyödyntää niitä. Työnhakijan tulee siis olla aktiivinen sekä etsimään uusia verkostoitumismahdollisuuksia, että pitämään jo olemassa olevia verkostoja yllä. Uskon, että tämä helpottaa suuresti työn saantia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.